Hurricane Electric's IPv6 Tunnel Broker Forums

Advanced search  

News:

Welcome to Hurricane Electric's Tunnelbroker.net forums!

Author Topic: Weird ipv6 traceroute problem  (Read 4724 times)

pilax

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Weird ipv6 traceroute problem
« on: September 17, 2010, 07:53:31 AM »

Hello

I set up two ipv6 tunnels on two OpenBSD gateway.
The machines behind one gateway are able to surf any ipv6 websites.
All the traceroute work.
Like this
D:\>tracert -d -6 ipv6.he.net

Tracing route to ipv6.he.net [2001:470:0:64::2]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  2001:470:1f12:3f8::2
  2    33 ms    33 ms    33 ms  2001:470:1f12:3f8::1
  3    33 ms    32 ms    38 ms  2001:470:0:7b::1
  4    39 ms    43 ms    48 ms  2001:470:0:42::1
  5   107 ms   112 ms   107 ms  2001:470:0:3e::1
  6   168 ms   168 ms   173 ms  2001:470:0:10e::1
  7   176 ms   188 ms   176 ms  2001:470:0:18d::1
  8   180 ms   177 ms   180 ms  2001:470:0:2d::1
  9   176 ms   177 ms   177 ms  2001:470:0:64::2

Trace complete.


But with the second gateway I'm not able to surf ipv6 site and the traceroute are always one hop !!
Like this
PS C:\Users\Administrator> tracert -d -6 ipv6.google.com

Tracing route to ipv6.l.google.com [2a00:1450:8002::69]
over a maximum of 30 hops:

  1    72 ms    71 ms    72 ms  2a00:1450:8002::69


Or this one
PS C:\Users\Administrator> tracert -d -6 ipv6.he.net

Tracing route to ipv6.he.net [2001:470:0:64::2]
over a maximum of 30 hops:

  1   203 ms   203 ms   202 ms  2001:470:0:64::2


The only difference between the two OpenBSD gateway is the kernel (4.5 and 4.7)
The working one is 4.5.

I check all the configuration but I'm stuck now...  :(

Any ideas ?

Thanks
Logged

cholzhauer

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2714
Re: Weird ipv6 traceroute problem
« Reply #1 on: September 17, 2010, 08:09:43 AM »

And you're sure that other than the different versions of OpenBSD, the rest of the config is the same?
Logged

pilax

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Weird ipv6 traceroute problem
« Reply #2 on: September 17, 2010, 08:34:46 AM »

Oh my yes !!  >:(

I test with simplest configurations.
But yes on one gateway the ext_if the a pppoe kernel one.

Gateway 1 :
/etc/rc.local
ifconfig gif0 tunnel 80.124.186.106 216.66.84.42
ifconfig gif0 inet6 alias 2001:470:1f12:3f8::2 2001:470:1f12:3f8::1 prefixlen 128
route -n add -inet6 default 2001:470:1f12:3f8::1
ifconfig vr0 inet6 2001:470:1f12:3f8::3
rtadvd vr0 gif0

/etc/pf.conf
pass quick on vr0 inet6
pass quick on gif0 inet6
pass quick on $ext_if proto ipv6

Gateway 2 :
/etc/rc.local
ifconfig gif0 tunnel 86.220.166.144 216.66.84.42
ifconfig gif0 inet6 alias 2001:470:1f12:41a::2 2001:470:1f12:41a::1 prefixlen 128
route -n add -inet6 default 2001:470:1f12:41a::1
ifconfig xl1 inet6 alias 2001:470:1f12:41a::3
rtadvd xl1 gif0

/etc/pf.conf
pass quick on xl1 inet6
pass quick on gif0 inet6
pass quick on $ext_if proto ipv6

The weirdest thing is the one hop traceroute...
« Last Edit: September 17, 2010, 09:13:17 AM by pilax »
Logged

pilax

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Weird ipv6 traceroute problem
« Reply #3 on: September 17, 2010, 09:44:31 PM »

I still looking...

Does anyone use he tunnel with an OpenBSD pppoe gateway ?

Any clue on the one hop traceroute ?  ???
« Last Edit: September 17, 2010, 09:48:07 PM by pilax »
Logged

pilax

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Weird ipv6 traceroute problem
« Reply #4 on: September 17, 2010, 10:28:33 PM »

I made some progress...

The weird traceroute problem is because this line option in pf.conf
match in all scrub (min-ttl 254 max-mss 1440)
Without this option, traceroute runs perfectly.

Now I discovered someting interesting when I get there : http://www.data.jp/ipv6/ipv6check.php
IPv6 check @ Hart
Hart Computer, Inc. is located in Tokyo, Japan

You are IPv6 connection

Your IP address ---- "2001:470:1f0a:19a4:3103:e920:2a2d:dd27"
Your Hostname ---- "2001:470:1f0a:19a4:3103:e920:2a2d:dd27"


My problem is only with http://ipv6.he.net:o
I'm not the only one with this issue :
http://www.tunnelbroker.net/forums/index.php?topic=1185.0

Still digging...
Logged