Hurricane Electric's IPv6 Tunnel Broker Forums

Advanced search  

News:

Welcome to Hurricane Electric's Tunnelbroker.net forums!

Author Topic: Poor Performance of tunnel to german endpoints  (Read 637 times)

allandanton

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
Poor Performance of tunnel to german endpoints
« on: September 26, 2017, 09:45:30 AM »

Hello,

in den last days I had a bad performance on my IPv6 connection, but my IPv4 connection works just fine. I did take the time today to do some traceroutes and pings. My DSL provider is Deutsche Telekom in Germany and I am using the Tunnel server 216.66.80.30 in Frankfurt.
Here is a traceroute:
Code: [Select]
Routenverfolgung zu tserv1.fra1.he.net [216.66.80.30] über maximal 30 Abschnitte:

  1    18 ms    17 ms    18 ms  62.155.244.30
  2    17 ms    18 ms    33 ms  62.155.244.30
  3    24 ms    23 ms    23 ms  217.239.48.218
  4    33 ms    25 ms    24 ms  62.157.248.174
  5    31 ms    32 ms    38 ms  100ge14-1.core1.prg1.he.net [184.105.213.234]
  6    38 ms    39 ms    39 ms  100ge8-2.core1.ber1.he.net [184.105.65.118]
  7     *       37 ms    38 ms  tserv1.fra1.he.net [216.66.80.30]

Ablaufverfolgung beendet.
If I ping 216.66.80.30 there is a lost of ~20%:
Code: [Select]
Ping-Statistik für 216.66.80.30:
    Pakete: Gesendet = 513, Empfangen = 407, Verloren = 106
    (20% Verlust),
Ca. Zeitangaben in Millisek.:
    Minimum = 37ms, Maximum = 479ms, Mittelwert = 76ms
Translated: 513 packets sent, 407 received, lost 106 - Times: min 37ms, max 479ms, avg. 76ms
I also did the same ping to the Server 216.66.86.143 in Berlin that also has the same 20% lost pings.
The ping to the last hop with the IP 184.105.65.118 has no lost pings an quite stable ping times at ~40ms with only small variations so I thing that the problems are between 184.105.65.118 and 216.66.80.30.
I did verify the ping from another DSL line that is connected to Vodafone Germany, but that shows the same ping loss so I rule out problems with my DSL provider Deutsche Telekom.
Are there any known issues with the german tunnel servers?
« Last Edit: September 26, 2017, 11:15:39 AM by allandanton »
Logged

broquea

  • Sr. Network Engineer, HE.NET AS6939
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1680
    • View Profile
    • Another IPv6 Blog...
Re: Pure Performance of tunnel to german endpoints
« Reply #1 on: September 26, 2017, 10:48:02 AM »

Frankfurt tunnels were migrated to Berlin temporarily while it gets a hardware replacement. Berlin also started suffering some load and loss, but we've done a little tuning and it should be looking better.
Logged

allandanton

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
Re: Poor Performance of tunnel to german endpoints
« Reply #2 on: September 26, 2017, 10:58:02 AM »

Yes, looks much better now. No ping losses anymore and no hanging on my SSH connections. Thank you for the information. :)
Logged

mafische

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: Poor Performance of tunnel to german endpoints
« Reply #3 on: September 27, 2017, 12:44:00 PM »

could this https://forums.he.net/index.php?topic=3778.0 kind of Problem be related?
Logged

madduck

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Re: Poor Performance of tunnel to german endpoints
« Reply #4 on: October 10, 2017, 11:50:05 AM »

I continue having severe problems with HE tunnels. I was using FRA1 from M-net and the IPv6 connection, specifically SSH, would freeze every 10–15 seconds for a couple seconds each time.

I thought this might have been related to the hardware issues at FRA1, so I tried other tunnels, specifically BER1, but the problems remain the same.

Is this a load issue with the tunnels, or a peering problem with M-net?
Logged